Enable JavaScript to visit this website.
Stop voorgoed met roken

Je hebt tot 4x meer kans om te stoppen met behulp van je huisarts of een professionele hulpverlener dan met wilskracht alleen.

Werk mijn stopbelofte bij

Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met roken terwijl we weten dat het zo slecht voor ons is?

Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met roken terwijl we weten dat het zo slecht voor ons is?

Meld u aan voor e-mailmeldingen

Nicotine verandert uw hersenen. De stof komt via uw neus en longen (en zelfs uw huid) in uw bloed en vindt binnen slechts tien seconden na uw eerste trekje zijn weg naar uw hersenen.

In uw hersenen bootst nicotine het stofje acetylcholine na en bindt zich aan zijn receptoren. (Nicotine is hierin zo goed dat ze de nicotinereceptoren worden genoemd.) Na het binden, zorgt nicotine ervoor dat uw hersenen licht worden geprikkeld, zodat ze meer dopamine en endorfinen gaan aanmaken. Uw hartslag en bloeddruk gaan omhoog. Kortom, u krijgt een beetje een kick en begint u zich goed te voelen.

Klinkt goed - wat is het probleem?
Dit (kortdurende) plezierige gevoel wordt veroorzaakt door nicotine die uw lichaam misleidt en uw hersenen laat denken dat het iets positiefs is. Als de nicotine afkomstig is uit een sigaret, zullen uw hersenen ook sigaretten met positieve dingen gaan associëren. Roken is slecht, dat weet u ook wel, maar uw hersenen zijn chemisch zo geprogrammeerd dat ze denken dat het iets goeds is. Het doorbreken van die programmering kan lang duren.

Nicotine is zo goed in het op deze manier misleiden van onze hersenen dat zelfs 1/10e van de dosis nicotine in een gewone sigaret voldoende is om uw lichaam verslaafd te maken en naar meer te laten verlangen. In verschillende onderzoeken is nicotine aangemerkt als even verslavend als heroïne en cocaïne. Nicotine veroorzaakt een grotere afhankelijkheid dan welke andere drug dan ook.

Het is dan ook geen wonder dat 85% van de mensen die de verslaving willen opgeven binnen een week weer aan de nicotine zit. Dit heeft niet zozeer te maken met een zwakke wil. De rookverslaving houdt aan totdat uw lichaam de behoefte aan nicotine kwijtraakt. Tot die tijd zult u elke stap moeten bevechten.

Het wordt nog erger
Hoe meer u rookt, hoe meer uw lichaam gewend raakt aan nicotine, dus u heeft steeds meer nicotine nodig om hetzelfde gevoel te krijgen. Elke sigaret vergroot uw gewenning, zodat elk trekje minder effect heeft dan de vorige. Uw lichaam vraagt naar meer om het eerdere niveau te bereiken.

Gaandeweg wordt de gewenning aan nicotine zo groot dat uw hersenen gaan protesteren als de gewone concentratie nicotine begint te dalen, want ze worden niet gestimuleerd zoals voorheen.

En omdat nicotine uw lichaam binnen een paar uur verlaat, zullen uw hersenen blijven vragen om meer. Ze maken uw gebrek aan nicotine voortdurend kenbaar door hunkering naar een sigaret.

Nu bent u dus verslaafd

Nicotine heeft zich dermate slim verbonden met uw hersenen dat uw lichaam is gaan denken dat zijn aanwezigheid natuurlijk is: u bent chemisch afhankelijk geworden. Zonder nicotine zullen uw hersenen zich nu uitgehongerd, prikkelbaar en terneergeslagen voelen. Ze blijven erover doorgaan of geven u hetzelfde nare gevoel, net zolang tot u weer toegeeft aan het roken om u beter te voelen.

Wat betreft de ernst van de chemische afhankelijkheid staat nicotine, volgens de classificatie van Henningfield/Benowitz, op de tweede plaats, slechts voorafgegaan door heroïne. Hoe langer de nicotine in uw lichaam zit, hoe moeilijker het wordt om de lichamelijke verslaving te doorbreken - het blijft voortdurend vragen om meer. De enige manier om de cyclus te doorbreken is om nicotine op te geven.

Het goede nieuws?
In tegenstelling tot sommige chemische stoffen blijft nicotine niet lang achter. De stof is binnen drie dagen uit uw lichaam. Binnen drie weken zijn de ergste ontwenningsverschijnselen achter de rug. Het zal moeilijk zijn, maar met de juiste ondersteuning kunt u slagen, bijvoorbeeld met een “stoppen met roken maatje”.

Hoe u dat het beste kunt doen?
Praat met een zorgverlener en vraag hem of haar hoe u van uw nicotineverslaving afkomt. Met de hulp van een professional heeft u vier keer meer kans om de nicotinecyclus te doorbreken.

Meld u aan voor e-mailmeldingen
Close

Je bent van plan te stoppen, hoe ga je dat doen?

Verzend
Thank you for answering our questions